Over leesplezier, over schrijven met spanning en humor: In gesprek met auteur Mirjam Mous

12-07-2018

Password, een superspannende jeugdthriller, is verkozen tot Vroege Lijster. De hoogste tijd om in gesprek te gaan met Mirjam Mous. Wie is zij, en waarom is ze gaan schrijven?

Wilde je altijd al schrijver worden?
Ja, al vanaf het moment dat ik kon lezen. Maar omdat ik niet zeker wist of het ook echt zou gaan lukken, werd ik eerst juf. Dan kon ik lekker veel voorlezen en ideeën voor verhalen opdoen.

En: hoe bevalt het schrijverschap je?
Vaak zit ik in diepe dalen en ben ik vreselijk onzeker. Maar soms gaat het ook even goed of is er de voldoening als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Op zulke momenten is er niets mooiers dan schrijver zijn.

Wil je nog je hele leven blijven schrijven?
Ik zal wel moeten. Ik kan niet zonder. ;-)

Waarom heb je ervoor gekozen om juist voor jongeren te schrijven?
Niet alleen voor jongeren. Ik schrijf ook voor lezers in het primair onderwijs. Om de een of andere reden kan ik me beter verplaatsen in kinderen en jongeren dan in volwassenen. Mijn humor en woordgrappen zijn ook meer geschikt voor de jeugd.

Hoe zorg je ervoor dat je boek aansprekend is voor jongeren?
Door er veel spanning, humor en vaart in te stoppen, en het zo beeldend mogelijk op te schrijven.

En wil je iets bij bereiken bij je lezers met je boeken?
Leesplezier! Ik wil dat ze mijn boek niet weg kunnen leggen en zo enthousiast raken dat ze nog meer willen lezen.

Heb je ook lezers in je hoofd als je aan het schrijven bent?
Op dat moment houd ik me niet met mijn lezers bezig. Ik ben louter geconcentreerd op het verhaal en mijn personages.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Het hele leven is voor mij een inspiratiebron.

Mijn jeugd. (In Moordmeiden worden twee vriendinnen verliefd op dezelfde jongen. Dat heb ik als 15-jarige ook meegemaakt.) Maar ook de tijd dat ik als groepsleerkracht in het speciaal onderwijs werkte. (De hoofdpersoon van Virus heeft het syndroom van Gilles de la Tourette – ik heb kinderen met Tourette in de klas gehad.)
Sprookjes. (Fluisterwater heeft het sprookje van de Kleine Zeemeermin als basis.) De reizen die ik maak. (Als mijn boek in het buitenland speelt, is het altijd een land waar ik geweest ben.)
Mijn eigen angsten. (Net als Elvis in Test heb ik last van claustrofobie.) Mijn lezers. (Jongens vroegen me om thrillers te gaan schrijven, anders was ik nooit aan Boy 7 begonnen.)
De actualiteit. (Doorgeschoten is gebaseerd op de schietpartij op de Columbine Highschool. Tijdens het schrijven van Virus braken achtereenvolgens vogelgriep en ebola uit – plotseling werd een virus de titel en het hoofdthema van het boek.)
En verder alle leuke of juist nare dingen die ik meemaak. Als ik een auto-ongeluk krijg of in het ziekenhuis beland, komt het gegarandeerd in een boek.

Wat vind je ervan dat ‘Password’ een Lijster is geworden?
Ik vind het fijn dat ik op die manier ook jongeren kan bereiken, die anders misschien niet zo snel een boek kopen.

En: waarom moet iedereen dit boek lezen? / Waarom is het een geschikte Lijster?
Een boek ‘moeten’ lezen, werkt volgens mij juist averechts. Het leuke aan de Lijsters is de verscheidenheid. Je kunt verschillende auteurs en genres uitproberen. Als je van spannende boeken houdt, zit je met Password alvast goed.

De Lijsters en Nieuw Nederlands kennen de leesniveaus van Lezen voor de lijst toe aan hun boeken, zodat leerlingen boeken lezen op hun eigen niveau. Is het schrijven op een bepaald leesniveau iets waar je bewust mee bezig bent als je schrijft?
Alleen als ik een opdracht krijg van een educatieve uitgeverij en op een bepaald leesniveau moet schrijven. Verder ben ik er niet mee bezig. Wel vind ik het belangrijk dat de zinnen lopen, dat het lekker leest, er een ritme in zit. Mijn schrijfstijl is direct, zoals je denkt en praat, en niet heel omschrijvend of met ellenlange zinnen. Op die manier zit ik dichter op mijn personages. Bijkomend voordeel: zelfs lezers met dyslexie lezen mijn boeken graag.

Hoe denk jij dat ouders ervoor kunnen zorgen dat kinderen meer plezier in lezen krijgen?
Veel voorlezen, maar ook zelf lezen en daar enthousiast over vertellen. Luister naar je kind. Waar is het in geïnteresseerd? Zoek een boek dat daarbij aansluit. En geef ook eens een boek cadeau. Maar misschien moet je jongeren juist verbieden om te lezen, of ze wijsmaken dat er geen bal aan is. Als volwassenen het niks vinden, moet het wel goed zijn... Toch?

Heb je vroeger zelf ook Lijsters gelezen?
Ik geloof niet dat er in mijn tijd al Lijsters bestonden. Maar ik kocht wel veel ‘gewone’ boeken. Op mijn verjaardag vroeg (en vraag) ik altijd boeken en nooit iets anders. Daar worden andere mensen weleens moe van, haha.

Benieuwd naar Password? Klik hier en lees verder >>