Skip to Content
Deze website van Noordhoff Uitgevers maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies >
Akkoord   Weigeren

 

Leesniveaus Vroege en Jonge Lijsters

Instapniveau Beginnend lezen
Je praat zelden over boeken. Eigenlijk houd je niet van lezen, maar goed als het dan toch moet, lees je het liefst dunne jeugdboeken. Vooral boeken met veel actie en drama, zodat het lezen lekker opschiet. De hoofdpersoon moet van jouw eigen leeftijd zijn en maakt dingen mee die jij ook mee zou kunnen maken, zoals pesten, beroemd worden of verliefd zijn.
Niveau 1 Belevend lezen
Je leest met niet al te veel moeite elk jaar de verplichte boeken. Populaire series spreken je aan, van belevenissen van leeftijdgenoten tot fantasieboeken. Vooral boeken met veel spanning en drama, zodat je goed met de hoofdpersoon mee kunt leven. Belangrijk is wel dat de hoofdpersoon aardig is en dat het boek niet al te verwarrend is en een goed einde heeft.
Niveau 2 Verkennend lezen
Je bent (redelijk) gemotiveerd om boeken voor school te lezen. Je leest om jouw eigen wereld te verkennen. Je staat open voor andere boeken dan die je gebruikelijk leest. Belangrijk is dat de hoofdpersoon iets verder in zijn leven is dan jij en dat je kunt lezen over zijn ontwikkeling.
Niveau 3 Reflecterend, ontdekkend lezen
Je leest graag boeken en laat je niet afschrikken door de titel, dikte en kaft van het boek. De stijl en opbouw mogen best wat uitdagend zijn. Je vindt het leuk om door de hoofdpersoon aan het denken te worden gezet. Je hebt geleerd om zelf een oordeel te vormen over het boek aan de hand van jouw leeservaring en je mening te beargumenteren.

 Bronnen van bovenstaande beschrijvingen: